Skal du udskifte taget på dit parcelhus? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at udskifte taget på et parcelhus.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Hvor meget det koster at udskifte taget, afhænger af arbejdets kompleksitet, størrelsen på taget, hvilken slags tagtype der er anvendt på boligen, og hvilken slags tagbelægning man ønsker at bruge. Det er vanskeligt at få udskiftet taget for under 100.000 kr., men det er muligt, hvis man følger disse punkter:
Hvis man følger alle disse punkter, har man mulighed for at få udført projektet til omkring 100.000 kr. Det er vigtigt at projektet planlægges omhyggeligt på forhånd, at man følger op undervejs og efter projektet for at holde sig inden for et stramt budget. Bemærk, at en gennemsnitlig pris ligger på 1.300 kr. pr. kvadratmeter, så 100.000 kr. for 100 kvadratmeter, er en rimelig pris.
Der findes mange forskellige tagtyper. Hvilket tag boligen har, vil være med til at bestemme, hvilken tagbelægning man bør anvende, hvilket i sidste ende også påvirker prisen på projektet.
Dette er de mest brugte tagtyper:
Sadeltag: Dette er den mest benyttede tagtype. Det består oftest af to flader, som mødes i en vinkel. Det er et praktisk tag, som er godt udrustet til vanskelige vejrforhold.
Valmtag: Et valmtag har en mindre vinkel mellem tagfladerne, i forhold til et sadeltag. Det bruges mest på større boliger.
Mansardtag: Forbindes ofte med ældre herregårde og ses som værende et elegant og stabilt tag. Dette tag består af tagflader, som har en mere slank vinkel end de øvrige dele, hvormed der dannes et todelt tag.
Pulttag: Dette tag består kun af en flade, og vil oftest blive brugt på mindre bygninger, såsom skure og udendørs toiletter. Nogle gange kan man se et pulttag på en privatbolig.
Fladt tag: Der er flere og flere som vælger et fladt tag, når man bygger en ny bolig. Her anvendes der kun tagbelægning. Et fladt tag bruges ofte i moderne huse og ældre funkishuse.
Som sagt vil tagtypen i stor grad bestemme hvilken slags tagbelægning man bør vælge. Tagbelægninger har forskellige egenskaber, som blandt andet slidstyrke, isolering og holdbarhed.
Herunder kan du se de mest almindelige tagbelægninger:
Tagplader: Mange vælger at bruge tagplader eftersom de er lette, er nemme at transportere og montere, samtidig med de er velegnet til al slags vejr. Det er normalt at bruge tagplader i stål eller aluminium, men hvis man ønsker en lidt bedre holdbarhed og kvalitet, vil man normalt bruge zink eller kobber. Varigheden på tagpladerne afhænger af, hvilken slags metal der anvendes.
Tagsten i tegl: Tagsten i tegl har den fordel, at det stort set er vedligeholdelsesfrit. Det har en omtrentlig levetid på omkring 60 - 80 år og kræver, at taget har et fald på minimum 15 grader.
Tagsten i beton: Fordelen ved at benytte beton er, at det er et meget slidstærkt materiale, af en høj kvalitet. Det har som regel en holdbarhed på 40 - 60 år og kræver, at taget har et fald på minimum 15 grader.
Skifer: Mange vælger at bruge skifer, fordi det har en meget lang holdbarhed. Når man bruger skifer, kan det holde i op til 100 år. For at det er effektivt at bruge skifer, bør tagets hældning være på minimum 22 grader.
Shingel: Shingel eller tagspåner er en materialeblanding af glasfiberarmeret asfalt og tagbelægning. Det har en holdbarhed på omkring 30 - 40 år og bruges mest på hytter. Taget bør have et fald på minimum 15 grader.
Trætag: Et trætag er et mere miljøvenligt alternativ. Holdbarheden ligger normalt på 20 - 40 år, men med en god vedligeholdelse kan det holde længere.
For at holde priserne nede, er det vigtigt at være klar over, hvilke tiltag man kan tage for at spare penge. Herunder kan du se nogle gode råd til, hvordan du kan projektet lidt billigere:
Vær godt forberedt: Bygherrer som er godt forberedt har generelt en bedre indsigt i, hvad de forskellige dele af projektet koster, samt hvilke materialer det kan betale sig at vælge. Hav en god plan for hvordan du ønsker dit tag skal se ud. Hvis du er i tvivl om hvor du skal starte, kan det være en god ide at ansætte en fagperson (gerne en arkitekt), for at få gode råd og tips.
Vælg den tagbelægning som er bedst egnet for dit tag: Forskellige tagbelægninger har forskellige egenskaber. Det er vigtigt at man vælger en tagbelægning som passer til tagets udformning og vinkel. Forskellige tagbelægninger kan variere i pris og holdbarhed, så det er vigtigt at man tænker sig grundigt om, før man tager en beslutning.
Vælg rimelige materialer: Valg af materialer vil have en stor indflydelse på projektets endelige pris. Husk at et tag holder i mange år, så ved at vælge en tagbelægning i en lidt bedre kvalitet, kan man på lang sigt spare både tid og penge, selv om det vil kræve en større investering.
Hold dig informeret om eventuelle tilbud: Man kan spare en del penge ved at indkøbe materialer, når der er kampagnetilbud. Man kan også opnå gode rabatter, hvis man har et medlemskort. Det kan derfor være en fordel at holde sig opdateret med priserne på markedet.
Ansæt dygtige fagfolk: De håndværkere, man ansætter til projektet, kan have en stor indflydelse på prisen. Hvis man ansætter en erfaren entreprenør, som har udført mange lignende projekter, og som tilbyder en konkurrencedygtig pris, vil man spare flere penge, end hvis man ansætter håndværkere med ingen eller lav erfaring. Det er derfor vigtigt, at man indhenter flere tilbud, når man går i gang med tilbudsprocessen og derefter sammenligner de forskellige tilbud mod hinanden.
Det er vigtigt at komme hurtigt i gang med projektet, hvis man opdager svamp eller skader på taget. Hvis det forværres, kan det koste mange flere penge at udbedre.
For at få en indikation af hvor meget projektet vil koste, er det en god idé at sætte sig ind i, hvad de forskellige punkter koster. Herunder kan du se, hvad de forskellige dele i projektet normalt ligger på. Husk, at det kun er en vejledning, og at transport, parkering osv. ikke er medregnet. Hvis der er svamp eller skader på taget, vil det gøre processen dyrere og mere kompleks.
Udskiftning af tag på et parcelhus (100 kvadratmeter tagflade):
Samlet pris: 105.000 kr. - 185.000 kr.
Hvis man vælger de billigste materialer, og der er nemme adgangsforhold, vil prisen ofte ligge på omkring 105.000 kr. ved en bolig på 100 kvm. Det svarer til en kvadratmeterpris på 1.000 kr. Hvis man forbereder sig grundigt og er omhyggelig med at udvælge de mest prislige alternativer under hele projektet, er det muligt at ende med et projekt på omkring 100.000 kr.
Under tilbudsprocessen bør man indhente tilbud fra tre forskellige entreprenører. Det giver et realistisk billede af, hvad prisen på projektet bør ligge på. Hvis man indhenter tilbud fra mere end tre entreprenører, vil det ofte blive rodet og uoverskueligt.
Husk, at entreprenøren skal kunne gennemgå taget for at kunne give en pris på projektet. Det kræver, at både du og entreprenøren afsætter tid til dette. Hvis du allerede har godt kendskab til en entreprenør fra et tidligere projekt, kan det stadig være en god ide at indhente andre tilbud for at være sikker på, at du ender med den rigtige pris.
Når du har fået dine tilbud fra de forskellige entreprenører, er det vigtigt, at man sammenligner pristilbuddene med hinanden på samme grundlag.
Dette er, hvad du bør se på, når du skal vurdere tilbuddene:
Hvad har entreprenørerne inkluderet i punkterne? Se, hvad der er inkluderet i tilbuddet, og hvad der eventuelt er angivet som et tillæg.
Hvilke forbehold er inkluderet? Jo færre forbehold der er inkluderet, jo lettere er det at beregne, hvad prisen vil være. Hvis der er mange forbehold inkluderet, kan prisen blive højere end først antaget.
Er punkterne angivet som en fast pris, et overslag eller et uforpligtende pristilbud? Det er altid nemmest at forholde sig til en fast pris. Her vil man have færre overraskelser. Et prisoverslag kan ofte variere med 15 %, enten op eller ned.
Er der stor forskel på priserne for de enkelte punkter? Der kan være forskellige årsager til, at de enkelte punkter varierer en del i pris. Entreprenørerne kan fx have forskellige opfattelser af projektet, eller have forskellige løsninger til at udføre arbejdsopgaverne. Det er derfor vigtigt at finde frem til årsagen til disse forskelle.
Det er vigtigt, at man følger op på projektet, både undervejs og efter, at det er meldt færdigt. Undervejs i projektet er det godt, at man holder en regelmæssig kontakt med entreprenøren og endvidere ofte besøger byggepladsen. Det gør det nemmere at tale om projektet og komme til en fælles beslutning. Hvis man ved, hvilke materialer man ønsker, kan det være en god idé at have en tjekliste over de materialer, der skal indkøbes.
Når projektet er meldt færdigt, er det vigtigt at gennemføre en slutvurdering. Her vil man sammen med en ekstern fagperson gennemgå det arbejde, der er udført. På den måde er man sikret, at alle arbejdsopgaver er udført på en grundig og korrekt måde.
Til slut er det vigtigt at få tilsendt al relevant slutdokumentation. Denne dokumentation viser det arbejde, som er udført, og hvilke håndværkere der har været inkluderet i projektet. Dette er et vigtigt dokumenter, hvis man ønsker at sælge boligen, hvis man ønsker en salgsvurdering af boligen, eller skal tegne ny forsikringspolice.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg