Skal du udskifte beklædning? I denne guide fortæller vi dig præcis hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at udskifte beklædning.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Prisen for at udskifte beklædning vil variere fra projekt til projekt. Sagt med andre ord, er der ikke en enegyldig pris, som gælder for alle projekter. Prisen afhænger af forskellige faktorer, såsom størrelsen på din bolig. Det er derfor en god idé at tage udgangspunkt i en gennemsnitspris pr. kvadratmeter.
Hjemmesiden Bygge.dk har samlet en prisstatistik for lignende projekter med udskiftning af beklædning, og statistikken viser, at det i gennemsnit koster omkring 1.500 kr. pr. kvadratmeter. Den viser også en del variationer, og at nogle projekter kan komme ned på 1.100 kr. pr. kvadratmeter, mens andre koster op til omkring 2.000 kr. pr. kvadratmeter. En mere nøjagtig pris på dit projekt, vil du først få, efter entreprenøren har været ude og kigge og har givet dig en pris.
Hvis vi tager udgangspunkt i gennemsnitsprisen, som er angivet ovenfor, kan man se, at det er muligt at udskifte beklædning for under 130.000 kr., hvis du gør, hvad du kan, for at spare penge. Hvis boligens grundflade er 100 kvadratmeter, kan man regne med en vægflade på omkring 120 kvadratmeter. Med en kvadratmeterpris på 1.100 kr., vil du dermed kunne opnå en samlet pris på omkring 130.000 kr. For at få en så god kvadratmeterpris som muligt skal du finde en effektiv tømrer, materialerne, som du indkøber, skal være prisvenlige, og entreprenøren skal have nem adgang til grunden.
Det er normalt at udskifte beklædning på ens hus, når der opstår sprækker, svamp eller fugtskader. Det er vigtigt, at dette arbejde udføres hurtigt, da fugtskader hurtigt kan sprede sig, hvilket på lang sigt kan være en bekostelig affære. Hvis du ikke har kontrolleret beklædningens stand i en lang periode, vil det være en god idé at gøre det. Hvis træet fx er blevet meget blødt, og giver efter, når du stikker en kniv eller skruetrækker i det, er det på tide at udskifte beklædningen. Det samme gælder, hvis du ser teksturændringer, sprækker eller misfarvninger. Se omhyggeligt efter, hvor beklædningen ofte er våd, fx omkring tagrender eller nederst på beklædningen, hvor fugten opsamles.
Når man skal udskifte beklædning, skal den eksisterende beklædning først rives ned, derefter kontrollerer man træet for svamp, og vindspærrens tilstand kontrolleres. Derefter lægges der nye lægter for at montere et nyt panel på lægterne. Det er ikke usædvanligt, at husejerne udfører yderligere, nødvendigt arbejde, når de først er gået i gang med at udskifte beklædning. Det er en god anledning til at udskifte døre og vinduer, male eller efterisolere. Ved at efterisolere kan du reducere boligens varmetab, og som er resultat af dette, kan du regne med et mindre energiforbrug og udgifter. Hvis din bolig er bygget før 1980, anbefales det, at den efterisoleres.
Overvej at gennemføre projektet om vinteren. I modsætning til hvad mange tror, kan man uden problemer udskifte beklædningen om vinteren. Det skyldes, at det ofte er mere tørt om vinteren, end det er i efteråret. Det kan også ofte betale sig at få udført et sådan projekt om vinteren, fordi der er flere ledige entreprenører. Det resulterer i større konkurrence og lavere priser, som du kan drage fordel af. Hvis du på samme tid planlægger at male huset udvendigt, bør du dog være opmærksom på, at malingopgaven helst bør gennemføres mellem april og oktober.
Tænk på priserne, når du køber materialer. Indkøb af materialer står for en stor del af udgifterne i forbindelse med udskiftning af beklædning. Et alternativ er at vælge de billigste materialer på markedet, men det vil ofte gå udover kvaliteten. Hvis man køber materialer, som ikke er af en høj nok kvalitet, risikerer man, at man hurtigt skal reparere fejl og mangler, hvilket kan være bekosteligt på lang sigt. Prøv at finde en god balance mellem pris og kvalitet. Det er for eksempel muligt at gøre et godt køb, hvis man holder øje med forskellige kampagner og specialtilbud, eller rabatter. Hvis du køber alle materialerne i ét stort køb, har du også en bedre chance for at få gode rabatter. Et andet alternativ er at lade entreprenøren være ansvarlig for indkøbet. Det vil ofte betyde, at du får gode priser, da håndværkere har adgang til gode rabatter, enten gennem deres kontakter, eller fordi de jævnligt handler i de store byggemarkeder.
Endelig skal man også være opmærksom på, at entreprenørerne varierer i deres pris. Igen er det vigtigt, at entreprenøren leverer en tilstrækkelig høj kvalitet. Det vil sige, at entreprenøren skal have de rigtige kompetencer og helst have erfaring fra lignende arbejde. Den bedste måde at sikre en så lav pris som muligt, når man skal ansætte en entreprenør, er ved at indhente flere tilbud.
For bedre at kunne beregne, hvor meget dit specifikke projekt vil koste, kan det være en god idé at se, hvad de forskellige punkter koster i forbindelse med udskiftning af beklædning og en efterisolering. På den måde kan man se, hvad størstedelen af pengene går til, og hvor det er muligt at spare penge. Herunder viser vi et typisk pristilbud for udskiftning af beklædning og efterisolering.
Bemærk, at isoleringen er angivet som en del af det her projekt, men at det ikke er nødvendigt at efterisolere i alle tilfælde. Vær også opmærksom på, at dette priseksempel gælder for et parcelhus med en vægflade på 200 kvadratmeter. Hvis man skal udskifte beklædningen for under 130.000 kr., bør vægfladen ikke være mere end 100 kvadratmeter.
Samlet pris: 340.000 kr.
Som hovedregel bør man indhente mindst 3 tilbud. Dermed har du et godt grundlag for at sammenligne pris og udførelse, og du har en tilstrækkelig konkurrence i forbindelse med projektet, så du kan presse priserne. I nogle tilfælde kan det være nok med to tilbud, for eksempel hvis du allerede kender entreprenøren, mens det andre gange kan være aktuelt at indhente flere tilbud, fordi ingen af tilbuddene er gode nok. Men vær opmærksom på, at du ikke spilder din og entreprenørens tid ved at indhente for mange tilbud. Det koster entreprenøren både tid og penge at komme ud og inspicere boligen, så de kan prissætte dit projekt, og man mister hurtigt overblikket, hvis man har for mange bolde i luften.
Husk også, at prisen ikke er alt. Først og fremmest skal entreprenøren have den nødvendige kompetence og erfaring, ellers bliver det hurtigt dyrt på lang sigt. Derfor kan det betale sig at bede entreprenøren om referencer fra tidligere arbejde, i forbindelse med udskiftning af beklædning. Dermed kan du kontakte tidligere kunder og høre om deres erfaringer. En andet godt tip er at undersøge, om virksomheden har de relevante godkendelser eller certificeringer. Man kan kontrollere, om virksomheden er momsregistreret, om de ansætter fagfolk med de fornødne kompetencer, overholder kvalitetsstandarderne og betaler deres skat og moms. Hvis en virksomhed ikke har alle disse godkendelser, er det ikke nødvendigvis en dårlig virksomhed, dog bør virksomheden være momsregistreret, hvilket kan kontrolleres på cvr-registeret.
At sammenligne tilbud er en meget vigtig del af tilbudsprocessen. Her er der mange, der laver den fejl, at de kun kigger på den samlede pris og derefter foretager deres valg på et ufuldstændigt grundlag. Man skal dog kigge på mere end blot den endelige pris for at kunne sikre sig, at det man sammenligner, rent faktisk er det samme. Man bør dobbelttjekke alle punkter i tilbuddene for at se, hvordan priserne varierer mellem entreprenørerne og være opmærksom på følgende:
For at have mere kontrol og et bedre overblik over dine planer og de materialer, som skal indkøbes, kan det betale sig at lave en kontrolliste, hvor du har din egen oversigt. Derefter kan du afkrydse, når de forskellige punkter gennemføres, eller når materialerne leveres. På den måde vil du ikke glemme noget. Husk også at have en tæt kommunikation med entreprenøren undervejs i projektet, og aftal gerne faste møder med entreprenøren, om hvornår diverse milepæle skal gennemføres. En god kommunikation er særdeles vigtigt for et vellykket projekt.
Når projektet er udført, skal du foretage en slutvurdering sammen med entreprenøren. Her gennemgår i det arbejde, der er udført, og du vil have mulighed for at kontrollere, om der er fejl eller mangler. Det kan være en god idé at medbringe en uafhængig fagperson til denne slutvurdering. Endelig skal du sikre dig, at du får tilsendt alle de nødvendige dokumenter. Her vil entreprenøren dokumentere det arbejde, som er udført, og de materialer, der er anvendt. På den måde kan du påvise, at projektet er gennemført i henhold til gældende lovgivning. Det er vigtigt at gemme denne dokumentation, da du skal bruge det i forbindelse med et eventuelt salg og fremtidig forsikringspolice.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg