Hvis du vil have et tilbud på opgaven, kan du klikke på linket direkte nedenfor. På den måde kan du hurtigt og nemt indsamle op til 3 tilbud fra kvalitetssikrede fagfolk, der matcher dit projekt. Det tager kun et minut at komme i gang, og det er helt uforpligtende. Læs mere her.
Skal du lave tilbygning til sommerhuset? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at lave tilbygning til sommerhus.
En udbygning af sommerhuset er et omfattende projekt. Hvis man skal kunne udbygge sommerhuset for under 660.000 kr., er der visse forholdsregler, som man skal tage. Hvis vi ser på prisstatistikkerne for hjemmesiden Bygge.dk, kan vi se, at gennemsnitsprisen for udbygning af et sommerhus ligger på 20.000 kr. pr. kvadratmeter. For at kunne bygge til på dit sommerhus for under 660.000 kr. skal du overholde disse punkter:
Hvis du følger disse punkter, er det faktisk muligt at komme ned på 15.000 kr. pr. kvadratmeter, men du skal hele tiden forsøge at spare penge på alle områder. Hvis du laver en tilbygning på 40 kvm, svarer kvadratmeterprisen i realiteten til, at projektet ender på omkring 660.000 kr.
Det er ikke usædvanligt, at man blander de forskellige udtryk, når man taler om en udbygning. Udtryk som tilbygning, påbygning, kælderkonstruktion bruges ofte i flæng. Der er dog forskel på disse udtryk, som du skal være klar over, så du bedre kan forklare, hvilken projekt du ønsker at udføre:
Tilbygning: Det er en udvidelse af sommerhusets grundflade. Når du gennemfører en tilbygning, er det en udvidelse af bredden. Det kræver gravearbejde og støbning af en ny grundmur. Du vil ofte fjerne vægge for at give plads til tilbygningen.
Påbygning: En udvidelse i højden. En påbygning vil oftest ende med en førstesal på sommerhuset.
Kælderkonstruktion: Her bygger man under sommerhuset. Det vil normalt dreje sig om en kælder. I denne artikel taler vi om en tilbygning - en udvidelse af sommerhusets grundareal.
Det er ikke alle dele af projektet, der har en fleksibel pris. Man kan ikke påvirke omkostningerne i forbindelse med udgravning, transport eller komplikationer i forbindelse med sommerhusets grundforhold. Der er dog andre muligheder og områder, hvor man har mulighed for at påvirke prisen:
Planlægning: I planlægningsfasen skaber du grundlaget for projektet. Hvis du bruger god tid på planlægningen, vil du have en større chance for at gennemføre et prisvenligt projekt. Kontakt entreprenøren på et tidligt tidspunkt, og involvér vedkommende i projektudarbejdelsen. Ved at starte tilbudsprocessen tidligt, vil man have en større mulighed for at få et bedre pristilbud.
Valg af materialer: Materialer er en stor udgiftspost, når man skal gennemføre en tilbygning. De forskellige materialer kommer med forskellige priser, kvalitet og funktionalitet. Her har du som bygherre meget at skulle have sagt. Du vælger selv, hvilke materialer og produkter der skal indkøbes. Det kan også være en god idé at forhøre sig hos entreprenøren, da de har god erfaring med de forskellige materialer og ved, hvad der kan betale sig at købe. Det kan også betale sig at holde øje med tilbud eller kampagner. Søg på internettet eller se i kataloger, og slå til, hvis du ser, at de materialer, du ønsker, er til salg til en god pris. Hvis man indkøber materialer eller produkter i store mængder, er der desuden god mulighed for at opnå rabatter. Som et alternativ kan du bede entreprenøren om at tage sig af indkøbene, da de oftest har bedre rabataftaler.
Slå to fluer med et smæk: Eftersom en tilbygning er et stort projekt, kan det betale sig at gennemføre andre projekter i samme forbindelse. Noget arbejde (fx udvidelse af en entré) vil være billigere, hvis det udføres i forbindelse med et eksisterende projekt.
Begræns din egen indsats: Der er mange, der vælger at udføre en stor del af arbejdet selv for at reducere antallet af arbejdstimer. Det kan dog ikke altid betale sig på lang sigt. Dygtige håndværkere vil udføre arbejdet nøjagtigt, og ofte på kortere tid end hvad en uerfaren bygherre vil bruge. Hvis du udfører opgaver, hvor du ikke har den nødvendige kompetence, kan det blive dyrt at udbedre, i tilfælde af eventuelle fejl. Tal med entreprenøren, om hvilket arbejdet du kan hjælpe med.
For at give dig et billede af hvad du kan forvente af omkostninger, har vi opsat et typisk priseksempel, med en udbygning på 50 kvm:
Samlet pris på projektet: 710.000 kr. - 1.095.000 kr.
Pris pr. kvm: 20.000 kr. - 25.000 kr.
Den laveste pris i eksemplet forudsætter, at der er nem adgang til sommerhuset, og at man ikke udfører nogen nævneværdig udvendig renovering. Man bør også huske at indkøbe billige materialer.
Valg af entreprenør spiller en rolle for projektets endelige pris. For at sikre at du får arbejdet udført til en konkurrencedygtig pris, er det en god idé at sammenligne tilbud fra tre forskellige entreprenører. Tre tilbud er nok til at give et overblik over, hvad der er en rimelig pris, og det vil ikke være for uoverskueligt. Husk, at entreprenøren skal ud og kigge på sommerhuset for at kunne give et pristilbud. Hvis der er for mange tilbud, kan det blive vanskeligt at arrangere.
Du bør afkrydse disse punkter, før du lægger dit projekt i udbud:
Hvis du følger disse punkter, vil det være nemmere for entreprenøren at give dig et præcist pristilbud.
Efter du har indhentet dine tilbud, skal du vælge den rigtige entreprenør til arbejdet. For at gøre dette valg nemmere, skal du foretage en grundig sammenligning af de forskellige tilbud, hvormed de sammenlignes på det samme grundlag. Det er ikke nok kun at kigge på den samlede pris, da entreprenører ofte definerer de forskellige punkter på forskellige måder, eller måske har visse forbehold i tilbuddet.
For at sikre den bedst mulige sammenligning skal du se efter følgende:
Er de samme punkter inkluderet i de forskellige tilbud? Se, hvilke punkter der er inkluderet, og hvad der er defineret som tillæg.
Er der forbehold i tilbuddene? Med flere forbehold vil det være vanskeligt at beregne, hvad den endelige pris ender på.
Hvilke punkter er angivet som fast pris? Man skelner mellem fast pris, prisoverslag og et uforpligtende pristilbud. Man vil oftest ønske sig en fast pris. En fast pris kan der ikke ændres ved, i forbindelse med udførelsen af projektet. Hvis der er tale om et prisoverslag, kan det typisk variere med 15 %.
Er der stor forskel på priserne for de enkelte punkter? Hvis dette er tilfældet, kan det skyldes, at entreprenørerne har forskellige opfattelser af det arbejde, der skal udføres. Det kan også være, at de har forskellige løsninger. Man bør kontakte entreprenørerne, før man går videre, så man kan få det klarlagt.
Husk også, at entreprenøren skal have den nødvendige kompetence og erfaring. I nogle tilfælde kan det betale sig at betale lidt mere, da det vil give dig mere tryghed for, at entreprenøren kan udføre et bedre arbejde end de andre. For at få klarhed over, om entreprenøren har de rigtige kompetencer og nødvendige erfaring, kan du bede om referencer fra tidligere arbejde, eller kontrollere om virksomheden har de nødvendige godkendelser.
Det er også vigtigt at følge op på projektet undervejs. For at øge sandsynligheden for at ende med et resultat, som svarer til dine ønsker og behøv, bør du gøre følgende:
Besøg byggepladsen ofte: For at sikre, at alt udføres korrekt, er det en god idé at besøge byggepladsen med jævne mellemrum. Hvis sommerhuset ligger langt væk, er det en god idé at have en fast dialog med entreprenøren, enten pr. telefon eller e-mail.
Opsæt en kontrolliste: Opret en liste over alle de materialer og produkter som du ønsker indkøbt til projektet. Lav listen i god tid, så du ikke risikerer forsinkede leveringer.
Udarbejd en tidsplan: Det kan være en godt at angive en tidsplan i kontrakten, som du underskriver med entreprenøren. En tidsplan viser, hvornår de forskellige arbejdsopgaver skal startes, og hvornår de skal være udført. Det hjælper både dig og entreprenøren, så man kan se, at arbejdet udføres effektivt.
Angiv møder: Aftal faste møder, hvor du kan tale med entreprenøren om projektet undervejs.
Efter projektet er færdigt, er det vigtigt, at du udfører en slutvurdering sammen med en ekstern fagperson. Dette gøres for at sikre, at alt arbejde er udført korrekt. Hvis der opdages fejl eller mangler, er det vigtigt, at entreprenøren får det udbedret så hurtigt som muligt. Det er normalt, at man tilbageholder omkring 10 % af kontraktbeløbet, indtil slutvurderingen er gennemført, og projektet er godkendt.
Efter slutvurderingen er udført, skal du have tilsendt dokumentation om projektet. Den viser alt arbejde, som er udført, hvilke håndværkere der er anvendt samt prisen for de forskellige dele. Disse dokumenter kan du bruge i forbindelse med et videresalg, eller hvis du skal tegne en forsikringspolice. Hvis der udføres arbejde med vådrum, skal du også have tilsendt dokumentation for KS, KVS, drift- og vedligehold. Hvis en elektriker har været involveret, skal du endvidere modtage en erklæring om, at arbejde er udført korrekt.
Velbegrundede byggevalg