Skal du renovere en lejlighed? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at renovere lejligheder.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Der findes mange forskellige årsager til, at man ønsker at renovere ens lejlighed. Måske har man netop købt et renoveringsprojekt og skal gøre lejligheden indflytningsklar, eller måske ønsker man at friske boligen op før et eventuelt salg. I mange tilfælde er omkostningerne grund til en del hovedbrud og bekymringer, som man har i forbindelse med renovering.
Det vil kunne lade sig gøre at totalrenovere en lejlighed med et budget på 260.000 kroner, men det krævet at visse forhold er opfyldt. Det kræver også, at du som boligejer aktivt forsøger at holde omkostningerne nede i alle led af processen. Når det gælder priser ved renovering af lejlighed, viser tal fra udbudstjenesten Bygge.dk, at man sjældent kan komme ned på en pris for totalrenovering på under 4.500 kroner per kvadratmeter. Det vil sige, at hvis lejligheden er på ca. 60 m2, så kan det være muligt at holde totalprisen for projektet under 260.000 kroner. Der findes ganske rigtig en række faktorer, som gør det dyrere, eller som let kan sprænge budgettet. Læs videre for at få en forståelse af, hvad du må gøre for at kunne holde dit budget inden for 260.000 kroner.
Det kan virke uoverskueligt at skabe et overblik over alle de forskellige begreber, som benyttes i forbindelse med renovering. Når det gælder renovering af lejlighed, er det godt at kunne skelne mellem overfladerenovering og indvendig totalrenovering.
Med overfladerenovering menes, som navnet antyder, at det hovedsageligt er overfladerne, som fornys. Denne type renovering er gerne mere kosmetisk end en totalrenovering. Typisk arbejde, som indgår i en overfladerenovering af en lejlighed, vil være, at alle overflader males, gulvene slibes og køkkenfronter og badeværelsesinventar skiftes ud.
Indvendig totalrenovering er, som ordet antyder, gerne noget mere omfattende end en overfladerenovering. Her monterer man gerne helt nyt inventar i både bad og køkken. I tillæg skifter man gerne typen af beklædning på både gulv og vægge. Det betyder som regel, at eksisterende beklædning først skal fjernes ned til bjælkelaget eller betonen. Det er også almindeligt, at denne type renovering inkluderer opdatering af løsninger til fx lys og ventilation.
For at holde sig inden for et budget på 260.000 kroner kræver det blandt andet, at lejligheden ikke er alt for stor. Nærmere bestemt bør lejligheden være på maks. 60 kvadratmeter, for at man med en kvadratmeterpris på 4.500 skal holde sig inden for 260.000 kroner totalt. I tillæg til størrelsen på lejligheden er der en række andre faktorer, som kan være med til at trykke udgifterne både op og ned.
For at sikre at dit projekt holder sig inden for budgettet, bør du have gennemtænkt disse punkter:
Ansøgningspligt: Hvis renovering af din lejlighed udløser ansøgningspligt, bliver dette et fordyrende led, og både arbejdstimer med ansøgningsansvarlig og selve ansøgningsgebyret vil gøre indhug i budgettet.
Bærende konstruktion: Det er dyrt at foretage ændringer i bærende konstruktion af flere årsager. For det første gør det entreprenørens arbejde betydeligt mere komplekst, hvilket vil sige, at håndværkerne må bruge mere tid, og arbejdet kommer dermed til at koste mere. I tillæg udløser ændringer i bærende konstruktioner ofte ansøgningspligt hos kommunen.
Bad og køkken: Dette er som regel de dyreste rum at renovere. For at kunne holde dig inden for et stramt budget på 260.000 kroner bør du altså begrænse projektet til at omfatte maks. et bad og et køkken.
Materialer: I et renoveringsprojekt er det dig, der må træffe alle afgørelser vedrørende både materialer, overflader og produkter. Husk, at der i alle kategorier findes produkter i samtlige prisklasser. For at holde et totalbudget på 260.000 er det meget vigtigt at vælge prisvenlige materialer.
Ændring af planløsning: Ændringer i planløsningen kan være gør projektet meget dyrere, og med et begrænset budget gør man klogt i at undgå det.
Adgang til boligen: Hvor let det er for håndværkerne at komme til og fra din bolig med materialer og arbejdskraft kan påvirke prisen på projektet betydeligt. I byen kommer høje omkostninger til parkering oveni. Det vil fx også være tidskrævende og dermed dyrere at bære materialer op og ned fra 5. sal. uden elevator.
Her har vi opsat et lille eksempel på et regnestykke med typiske fra-til-priser per område i et renoveringsprojekt.
I dette priseksempel er der taget udgangspunkt i en lejlighed på 60 kvadratmeter:
Totalsum: 280.000 - 750.000 kroner
Som man ser af dette eksempel, bør det altså kunne lade sig gøre at gennemføre en totalrenovering for under 260.000 kroner. Hvis det er alt, du har mulighed for at bruge på projektet, vil du derfor blive nødt til at foretage nogle hårde prioriteringer. Fx er det muligt at bruge betydeligt mindre på køkken, hvis det kun er skabsfronter, der skal udskiftes og ikke hele interiøret. For at holde omkostningerne tilstrækkeligt nede, er det et eksempel på noget, du måske må nedprioritere eller vente med til næste gang.
En god huskeregel er, at du altid bør indhente tre forskellige tilbud i udbudsprocessen. Uden et vist sammenligningsgrundlag kan du ikke være sikker på, at håndværkerfirmaets priser er konkurrencedygtige. I denne huskeregel ligger der også, at alle tilbuddene, du indhenter, skal komme fra entreprenørfirmaer med mere eller mindre tilsvarende kompetence. Hvis et firma opererer med uforholdsmæssigt lave priser, kan dette skyldes, at firmaet har lavere kompetence end konkurrenterne med højere priser. Normalt ligger tilbuddene fra entreprenørerne med ens kompetencer ikke særligt langt fra hinanden i pris.
Udover det faktum, at du bør indhente tilbud fra flere forskellige aktører, er det måske mindst lige så vigtigt, at du udfører en grundig sammenligning, når tilbuddene skal vurderes op imod hinanden. I tilbuddet, du modtager fra entreprenøren, vil de forskellige udgiftsposter være opført enten med fast pris eller med et prisoverslag. Et prisoverslag må ikke afvige med mere end 15 % i følge lovgivningen. Nogle gange kan det derfor betale sig at vælge et pristilbud, som ligger noget højere, men hvor flere poster er angivet som fast pris. Husk, at du også altid skal have plads i budgettet til, at prisoverslaget kan stige med 15 %.
For at få et komplet overblik anbefaler vi, at du opsætter de forskellige tilbud, du har modtaget, i et regneark. Sådan kan du let få indtryk af, hvilke poster som dækkes af de forskellige firmaer, og på hvilke poster afvigelserne er størst. Hvis der er enkeltposter, som er prissat meget forskellige fra andre firmaer, kan dette skyldes, at dit udbud er blevet tolket forskelligt. I så fald kan det svare sig at kontakte håndværkerfirmaet for at komme til bunds i, hvordan de har båret sig an, når de har prissat udgiftsposten.
Indledningsvist er det selvfølgelig vigtigt at skrive en god og tydelig kontrakt. Her kan man fx benytte en kontrakt fra forbrugerrådet. Tænk til køb af håndværkertjenester. Kontrakten bør indeholde konkrete datoer for opstart og færdiggørelsesdato. Derudover skal den indeholde en oversigt over, hvad der er faste priser, og hvad der er estimater.
Inden entreprenøren går i gang med selve arbejdet, kan det også være godt at sætte sig ned og udarbejde en handlingsplan. En handlingsplan indeholder flere specifikke datoer knyttet til forskellige milepæle i byggeprocessen. På denne måde kan du som privatperson holde et vist opsyn med, at arbejdet går, som det skal, selv uden at have nogen erfaring fra byggebranchen.
Undervejs i ethvert renoveringsprojekt er det vigtigt at holde kommunikationen med entreprenøren klar og formel. På denne måde gør du det meget nemmere at undgå misforståelser og uenigheder. Hvis du har mulighed for det, bør du også smutte ind forbi byggepladsen med jævne mellemrum. Sådan kan du se til at arbejdet går, som det skal, og det bliver lettere at opdage eventuelle misforståelser på et tidligt niveau. Husk også, at det ikke anbefales at betale mere end det, som er tilført til boligens værdi.
Før arbejdet færdiggøres, er det godt at have en ekstern fagperson til at gå en såkaldt slutrunde. Her vil fagpersonen, som kan være en takstmand, kontrollere, at alt arbejde er udført i henhold til gældende regler og forskrifter. Vedkommende kontrollerer også, at der ikke findes fejl og mangler. Når en slutrunde er gennemført, kan du tryghed udbetale sidste del af kontraktbeløbet.
Helt til sidst er det også vigtigt at huske at bede om at få tilsendt alle dokumenter og papirer, som er knyttet til projektet. Denne dokumentation kan blive nødvendig ved videre renovering, salg eller hvis der skulle opstå fejl inden for garantiperioden på 5 år.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg