Hvis du vil have et tilbud på opgaven, kan du klikke på linket direkte nedenfor. På den måde kan du hurtigt og nemt indsamle op til 3 tilbud fra kvalitetssikrede fagfolk, der matcher dit projekt. Det tager kun et minut at komme i gang, og det er helt uforpligtende. Læs mere her.
Skal du lægge nyt tag? I denne guide fortæller vi dig præcis, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide og lær alt om at lægge nyt tag.
Det er vigtigt at være opmærksom i god tid, når det kommer til at få bygget nyt tag, så man undgår, at der opstår skader i resten af huset. På den måde kan man undgå lækager, svamp og andre følgeskader. Normalt vil et nyt tag koste omkring 1.500 kr. pr. kvadratmeter i følge hjemmesiden Bygge.dk. Hvis man skal have bygget et nyt tag til under 100.000 kr., skal man ned på en kvadratmeterpris på 1.000 kr. pr. kvm.
Dette er muligt, men det forudsætter, at faktorer overholdes:
Hvis disse punkter er gældende for dit projekt, er der en mulighed for, at omkostningerne kan ende med at ligge på omkring 100.000 kr. Det anbefales dog også, at man tilføjer lidt spillerum i sit budget, så man er forberedt i tilfælde af, at prisen ender med at blive lidt højere. På den måde kan man sikre sig, at projektet kan udføres, uden at ens økonomi rammes hårdt af det.
Det er vigtigt, at man anvender en tagtype, som er velegnet til boligen. Det er normalt, at man bruger den eksisterende tagtype, når man lægger nyt tag.
De fire mest almindelig tagtyper er:
Hvad der er bedst, kommer an på boligen, samt hvilket udseende man ønsker på taget. De nævnte tagtyper kan alle anvendes med forskellige former for tagdækning. Tagdækningen vil påvirke udseende, samt egenskaber som holdbarhed, slidstyrke og isoleringsevne.
Man taler oftest om disse tagdækninger:
Som bygherre er der visse af omkostningerne i forbindelse med dit byggeprojektet, som du ikke har nogen indflydelse på. Hvis det er vanskeligt at komme ind på grunden, eller hvis taget har svampeskader, er det noget, man som byggeherre ikke kan gøre noget ved.
Der er dog også flere måder, hvorpå man kan begrænse omkostningerne i forbindelse med projektet.
Nedenfor kan du se gode tips til, hvordan du kan holde projektet inden for budgettet:
Planlæg projektet godt på forhånd: God planlægning er nøglen til et godt projekt. Før man ansætter fagfolk til projektet, er det vigtigt, at man ved, hvad man ønsker sig, samt hvordan taget skal se ud. Det vil også gøre det nemmere for entreprenørerne, når de kommer og kigger og skal give en pris på projektet.
Vælg den bedst egnede tagtype: Hvilket tag, man vælger til boligen, kan være afgørende for prisen. Det vil fx være dyrere at lægge et pulttag (med ensidigt fald) end et valmtag. Projektet kan også blive en del dyrere, hvis man vælger en anden tagtype end boligens nuværende tag.
Vælg prisvenlige materialer: Hvilken tagdækning, man vælger, vil også have en stor indvirkning på prisen. Det er billigere at bruge skifer end tagplader i aluminium.
Ansæt dygtige fagfolk: For at projektet skal udføres på en nøjagtig og effektiv måde, er man afhængig af dygtige og erfarne håndværkere. Det sikrer, at projektet kan gennemføres hurtigt, hvilket vil være med til at sænke prisen på projektet. Det er vigtigt, at man afsætter rigeligt med tid til at finde den rigtige entreprenør til projektet.
Hvis man har bemærket slid eller svamp i taget, er det en god idé hurtigt at sætte gang i projektet. Hvis man forlænger, eller ignorerer disse problemer, kan det koste mange penge at udbedre skaderne senere. På den måde kan man spare penge, ved at komme problemerne i forkøbet.
Ifølge hjemmesiden Bygge.dk ligger gennemsnitsprisen på et nyt tag på omkring 1.500 kr. pr. kvm.
Hvis projektet ikke er kompliceret, og man vælger billige materialer, kan prisen komme ned på omkring 1.000 kr. pr. kvm. Det kræver dog, at der er nem adgang til byggepladsen, at der ikke er svamp i det nuværende tag, og at man vælger en prisvenlig kvalitet til tagdækningen.
Herunder kan du se et eksempel på, hvad et nyt tag normalt koster. Eksemplet er baseret på en bolig på 100 kvm og inkluderer arbejdsløn samt alle materialer:
Samlet pris: 105.000 kr. - 185.000 kr.
Pris pr. kvm: 1.000 kr. - 2.000 kr.
For at ansætte en entreprenør, som er velegnet til projektet, anbefales det, at man indhenter tilbud fra tre forskellige entreprenører. Når du har flere tilbud, som du kan sammenligne, vil det øge din chance for at finde den entreprenør, der er bedst egnet til dit projekt.
Det anbefales dog ikke, at man indhenter mere end tre tilbud af gangen. Hvis man indhenter tilbud fra mere end tre entreprenører, vil man ofte miste overblikket, og det vil være vanskeligt at adskille de forskellige entreprenører fra hinanden. Husk, at entreprenøren skal have adgang til byggeområdet for at kunne give et pristilbud, så det er vigtigt at finde et tidspunkt, der passer alle parter. Hvis man ikke er tilfreds med nogen af tilbuddene, er der ikke nogen i vejen, for at man starter en ny runde, med tre nye tilbud.
Hvis du allerede kender en entreprenør, som lægger tag, er det stadig en god idé at indhente tilbud fra andre entreprenører. Det er for at sikre sig, at man ansætter en dygtig entreprenør, som tilbyder et godt kvalitetsarbejde til en konkurrencedygtig pris.
For at ansætte fagfolk, som passer til dit projekt, er det vigtigt at sammenligne priser fra forskellige parter. Man skal være omhyggelig med at sammenligne tilbuddene mod hinanden og på samme grundlag.
Hvad er det vigtigt at have i tankerne, når man sammenligner de forskellige tilbud:
Hvilke punkter er inkluderet i tilbuddene: Gennemse omhyggeligt, hvad der er inkluderet i de forskellige tilbud. Det er vigtigt, at man adskiller det, der er specificeret, og det, der er angivet som et tillæg.
Forbehold, som er inkluderet i tilbuddene: Kontrollér, hvad de forskellige entreprenører har som forbehold i tilbuddene. Hvis der er mange forbehold kan det øge prisen betydeligt på projektet.
Se, hvilke pristyper der er inkluderet i tilbuddet: Prisen på arbejdsopgaverne kan variere en del, afhængigt af om de er angivet som fast pris, prisoverslag eller et uforpligtende pristilbud. De fleste foretrækker en fast pris, eftersom det gør det nemmere at kontrollere budgettet. Et prisoverslag kan nemlig variere med 15 %, enten op eller ned, men da der ikke er nogen lovgivning på området, kan det være også mere eller mindre.
Store prisforskelle i enkeltpunkter: Hvis der er store prisforskelle i enkeltpunkterne, har det oftest en god forklaring. Det kan fx være, at entreprenørerne har forstået projektet på forskellig vis, eller de har forskellige løsninger til arbejdsopgaverne. Det bør man undersøge, før man går videre med processen.
Det er vigtigt, at man følger op på projektet undervejs, samt efter projektet er meldt færdigt. Dette øger chancen for at projektet udføres på en forsvarlig måde, samt at man ender med det resultat, man ønsker sig.
Undervejs i projektet er det vigtigt at opretholde en god kommunikation med entreprenøren. Det gør det nemmere at tale om de forskellige løsninger og dermed ende med et slutresultat, som stemmer overens med dine ønsker. Det vil være en god idé at have en kontrolliste over de materialer, man ønsker skal indkøbes til projektet.
Når projektet er færdigt, skal man udføre en slutvurdering sammen med en ekstern fagperson. Her gennemgår man det nye tag og sikrer sig, at alt er udført korrekt og sikkert. Det er normalt, at man tilbageholder en mindre del af kontraktbeløbet (ca. 10 %), indtil slutvurderingen er gennemført, og arbejdet godkendt.
Når slutvurderingen er godkendt, er det vigtigt, at man får tilsendt alle de nødvendige dokumenter. Dette er et garantibevis som angiver hvilket arbejde der er udført, og hvilken slags håndværkere der har været involveret i projektet. Dette dokument er vigtigt i forbindelse med et eventuelt salg af boligen, når man skal udføre en værdiansætte af boligen, eller i forbindelse med et forsikringskrav.
Velbegrundede byggevalg