Hvis du vil have et tilbud på opgaven, kan du klikke på linket direkte nedenfor. På den måde kan du hurtigt og nemt indhente op til 3 tilbud fra kvalitetssikrede fagfolk, der matcher dit projekt. Det tager kun et minut at komme i gang, og det er helt uforpligtende. Læs mere her.
Skal du lægge fladt tag? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer dig et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at lægge fladt tag.
Hvis du vælger billige materialer, et begrænset antal stilladser og giver nem adgang til byggepladsen, er det faktisk muligt at gennemføre projektet til under 65.000 kr. Den pris forudsætter dog, at der ikke er svampeskader på taget. Prisen på taglægning kan ligge på omkring 500 kr. pr. kvm, inklusive montering. Det betyder, at du kan lægge et fladt tag på op til 130 kvadratmeter til denne pris.
For et normalt skråtag og sadeltag er der mange forskellige tagløsninger, som alle varierer i pris. Til et fladt tag kan man kun bruge taglægning, men der er også valgmuligheder. De forskellige tagtyper kommer i forskellig tykkelse, kvalitet og prisklasser. Når man skal bygge et fladt tag, er det vigtigt, at man har nok plads i budgettet til anvendelse af kvalitetsmaterialer. Hvis du vælger en god kvalitet, frem for en lav pris, vil du på længere sigt spare penge, da du ikke skal udskifte taget så ofte. Husk også at sætte penge af til uventede omkostninger.
Man kan også vælge forskellige tykkelser på taget. Skal du have 1, 2 eller 3 lag? Det valg bør du tage sammen med en fagperson, fx en arkitekt eller en entreprenør.
Ved mange renoveringsprojekter har du mulighed for at spare en del penge, hvis du vælger at deltage i projektet selv. Når du skal have lagt en nyt tag, er det dog ofte begrænset, hvad man selv kan gøre. Et fladt tag er komplekst, og du skal bruge specialiserede tagfagfolk til arbejdet, som ved, hvad de laver. Du kan dog eventuelt udføre noget af den forudgående nedrivning på egen hånd.
Selv om de fleste tror, at det er bedst at udføre tagarbejde om sommeren, er det faktisk muligt at spare en del, hvis man gør det i vinterhalvåret. Vinteren er mere tør end sommerperioden, og entreprenørerne har oftest ikke så travlt. Når entreprenørerne ikke har så travlt, har du mulighed for at få et bedre tilbud.
Du kan spare penge på at lade entreprenørerne indkøbe materialer. Entreprenørerne ved, hvad du skal bruge, samt nøjagtigt hvor meget der skal købes. Derudover har de fleste entreprenører gode aftaler med deres faste leverandører. Hvis du derimod selv ønsker at købe materialer, er det en god idé at undersøge både kvalitet, pris og leverandør, før du udfører bestillingen.
Nedenfor har vi inkluderet et eksempel med en pris, som illustrerer, hvad der hører med i omkostningerne, når man bygger et fladt tag på 140 kvm:
Samlet pris: 70.000 kr. - 105.000 kr.
Pris pr. kvm: 500 kr. - 1.000 kr.
Bemærk dog, at det kan variere en del fra projekt til projekt. Disse priser er dog en god indikation.
Det er vigtigt at bruge gode entreprenører. Især ved et fladt tag kræves der en særlig ekspertise. Her anbefales det, at du udfører en grundig undersøgelse af de forskellige entreprenører, du ønsker at modtage et tilbud fra.
Hvis du har erfaring med og kender gode, lokale entreprenører, vil det måske være nok med to tilbud. For mange tilbud vil ofte betyde for meget arbejde for dig, eftersom du skal gennemgå alle tilbuddene. Husk også at respektere entreprenørerne og deres tid. Som en generel regel bør man indhente tre tilbud.
I Danmark er der mange relevante certificeringer og godkendelser fir entreprenører. De fleste er frivillige, men de fremviser også en del seriøsitet. Til et fladt tag bør man anvende entreprenører, som har de relevante godkendelser, se mere på Bolius (bolius.dk).
Vi anbefaler, at du er godt forberedt, før du går i gang. Kontrollér fx om dit projekt kræver en ansøgning. Hvis du skal ansøge om en godkendelse hos kommunen, kan du få hjælp til dette af en arkitekt. Dermed kan du hurtigt få af vide, om dit projekt bliver godkendt. Selv om du ikke behøver at ansøge om en godkendelse, kan det være en god idé med en enkel tegning, så du og entreprenøren er enige, om hvad der skal udføres.
Når du har fået dine pristilbud fra entreprenørerne, er det vigtigt, at du gennemgår dem omhyggeligt. Det er vigtigt, at de sammenlignes på samme grundlag. Hav også i tankerne, hvad de forskellige entreprenører har specialiseret sig i.
Her er nogle punkter, som du bør vurdere, når du bedømmer de forskellige tilbud:
Pris: De forskellige entreprenører kan variere på prisen. Hvis der er store forskelle, er det vigtigt at finde ud af, hvad grunden er hertil. Det er også vigtigt at kontrollere, hvad de har angivet som fast pris, prisoverslag og uforpligtende pris.
Se, hvilke punkter der er inkluderet i tilbuddet: Det er vigtigt, at tilbuddene sammenlignes på samme grundlag. Derfor bør man omhyggeligt se, hvad entreprenøren har specificeret i tilbuddet, og hvad der er angivet som tillæg. Hvis der er store forskelle her, kan den samlede pris være meget forskellig.
Timepris: Hvis der skulle komme ekstraarbejde, vil timeprisen have en stor betydning for projektets slutpris. Kontrollér, hvad de forskellige entreprenører har angivet som timepris for disse tillæg.
Eventuelle forbehold: Når entreprenøren giver et tilbud, kan de angive visse forbehold. Det gøre de normalt for at undgå ubehagelige overraskelser.
Enkeltpunkter: I et tilbud vil du finde enkeltpunkter, som beskriver omkostninger for separate dele af projektet. Hvis der er store forskelle her, kan det skyldes, at entreprenørerne har forskellige opfattelser af projektet, eller de har valgt forskellige løsninger. Det bør man undersøge, før man går videre.
Det kan betale sig at informere sine naboer, inden man går i gang med byggeprojektet. Giv gerne en idé om, hvornår projektet er planlagt til at starte, og hvor lang tid man påregner, det vil vare.
Det er også vigtigt at følge op på byggearbejdet undervejs. Der kan, når som helst, opstå spørgsmål eller uventede hændelser i forbindelse med projektets gennemførelse. Hvis man er på forkant med det, kan man undgå forsinkelser og samtidig holde sig opdateret på fremskridt, komplikationer og eventuelle forsinkelser.
Når byggeprojektet er gennemført, skal du gennemgå arbejdet sammen med entreprenøren. Det kaldes for en slutvurdering. Her vil entreprenøren vise, at alt er udført i henhold til kontrakten.
Hvis dit projekt kræver en ansøgning, skal du også sikre, at du får en overensstemmelseserklæring fra det ansvarlige firma. Til sidst vil du modtage kontrakten sammen med bilag og fakturaer.
Velbegrundede byggevalg