Skal du efterisolere? I denne guide fortæller vi dig præcist, hvad du har brug for at vide om priser, regler, processer, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af de råd, der sikrer et vellykket projekt! Læs vores guide, og lær alt om at efterisolere.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Efterisolering er en investering, som både kan øge værdien af din bolig, sænke varmeudgifterne om vinteren og sikre et godt indeklima. Hvor meget vil det egentlig koste?
I følge prisstatistik fra Bygge.dk ligger kvadratmeterprisen for efterisolering og udskiftning af beklædning på ca. 1.300 kroner pr. kvadratmeter vægflade. Eftersom der er mange prisvariabler, er der også tilfælde, hvor prisen er nede på 1.000 kroner pr. kvadratmeter.
Hvis der er tale om et hus med en grundflade på 100 kvadratmeter over en etage med en vægflade på cirka 120 kvadratmeter, vil det være muligt at efterisolere for denne pris.
Der er dog en række forudsætninger, som må ligge til grund herfor. For at gennemføre projektet til mindre end 130.000 kr., må man vælge de billigste materialer. Du skal også være heldig med tømreren, som udfører arbejdet, for at det kan færdiggøres på kortest mulig tid. Desuden er de personer, der arbejder på projektet og dem, som leverer materialer, afhængige af let adgang til din bolig.
Men det er ikke altid, at det kan svare sig at gå efter de billigste løsninger. Der er mange grunde til at have lidt råderum i budgettet.
Hvis du vil have en realistisk forståelse af prisen på efterisolering af en konkret bolig, er det vigtigt at vide, hvad en entreprenør lægger vægt på i sit prisoverslag. Så har I en fælles forståelse af begreberne, og du kan også lettere sammenligne tilbuddene, du får, mod hinanden.
Hovedsageligt er det disse punkter, som har størst indvirkning på prisen:
Det mest besparende er at udføre efterisoleringen samtidig med andre renoveringsprojekter. Vi tænker her særligt på skift af beklædning. Da beklædningen normalt må fjernes for at efterisolere fra ydersiden, er det normalt lige så godt at skifte den ud.
Hvis du først skifter beklædning, vil efterisoleringen være en relativ beskeden ekstraudgift. Du kan eventuelt isolere indefra, men det er som regel ikke lige så effektivt.
Når det er renoveringsarbejde, er det altid et spørgsmål, om man kan spare penge på at gøre hele eller dele af arbejdet selv. Efterisolering er måske ikke det bedste eksempel på noget, man kan gøre selv. Hvis man ikke ved helt præcist, hvad man har med at gøre i forbindelse med efterisolering, kan der opstå såkaldte kuldebroer i væggene. Det er også vigtigt at sikre god nok luftcirkulation for at undgå fugtskader på et senere tidspunkt.
Det, du eventuelt kan gøre selv, er at køre affald væk eller male det, der er behov for, efter at isoleringsarbejdet er afsluttet.
Noget, som påvirker dit budget er, hvilken slags finansiering du har. Det er ikke alle, som har tilstrækkelig egenkapital, og det er derfor normalt at tage et lån. Eftersom renovering af bolig regnes som en investering, vil bankerne se på det som et fornuftigt låneformål. Det vil derfor ofte være muligt at få udvidelse af eksisterende boliglån. Da boliglån har en meget lav rente, er det gunstigt at låne penge til efterisolering af din bolig.
For lån med sikkerhed i boligen er der dog en grænse på 85 % af boligens markedsværdi, som ikke kan overskrides. Det kan være tilfældet, hvis du for ganske nyligt har købt bolig og har optaget fuldt boliglån.
Da har du fortsat mulighed for at søge om et forbrugslån til at finansiere arbejdet. Det har en væsentligt højere rente end boliglån, men det kan altså fortsat svare sig, da det giver god værdiforøgelse af din bolig og væsentligt lavere varmeregning fremover.
Her er det godt at tage udgangspunkt i tre tilbud. Så har du lidt at vælge i mellem, samtidig med at det ikke bliver overvældende. Vi bør også tage hensyn til, at entreprenøren bruger meget tid på at udarbejde tilbuddene, med besigtigelse osv. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt med flere.
Hvis du kender branchen godt og de firmaer, der er tale om, kan det være tilstrækkeligt med to. Hvis du ikke er helt tilfreds med tilbuddene, du har fået, er der intet til hinder for at indhente flere.
Alle tilbuddene må vurderes på samme grundlag. De kan være disponeret forskelligt, og nogle gange kan der være tvivl, om det er den helt samme opgave, de beskriver.
Sørg først for at afklare, om de samme poster er inkluderet i alle tilbuddene. Nogle kan have defineret alle posterne, hos andre kan det være beskrevet som tillæg eller udeladt.
Det er ikke usædvanligt med en masse forbehold. Undersøg dem, og vurdér betydningen. Nogle gange er de rimelige, andre gange indebærer det en omkostningsrisiko for dig.
Selve tilbuddet kan være i form af en fast pris, et prisoverslag eller et uforpligtende pristilbud. En fast pris er det nemmeste at forholde sig til. Den kan du holde op mod en konkret finansieringsplan, du laver for projektet. Et prisoverslag betyder, at slutprisen kan blive et beløb, der svinger 15 % fra det angivne beløb. Man bør her mærke sig, at et prisoverslag faktisk ikke kan variere mere end 15 % ifølge betingelserne i AB Forbruger, §24 stk. 2. Det kan dog i sidste ende blive både højere og lavere: Får du kun et uforpligtende prisoverslag, bør du bede om et forpligtende tilbud, før du accepterer.
Nogle gange kan der være mistænkelig stor forskel på priserne, som er opgivet for enkeltposter. Tjek, om budgiverne har den samme opfattelse af arbejdet, som er inkluderet heri. Det er også muligt, at enkelte påregner at bruge lidt for billige materialer eller ukvalificeret arbejdskraft.
Der kan desuden altid opstå situationer udenom tilbuddet, som løses for en timepris. Sørg for, at denne er opgivet.
Efter du har skrevet kontrakt, må du forberede dig på at have håndværkere i eller uden for dit hus nogle uger fremover. Her er det vigtigt, at du også forbereder naboerne på de kommende, mulige gener. Et nabovarsel bør sendes ud i god tid før påbegyndelse, og det bør også nævnes, at der bliver en del støj. Når de har fået varslet, bliver der færre klager efterfølgende.
Du bør også tænke over, hvor du skal gøre af dig selv i denne tid. Hvis du isolerer indendørs, er det en god grund til at rejse lidt væk eller finde dig et andet sted at bo i mellemtiden.
Det er også fornuftigt at etablere et godt forhold til dem, som skal udføre arbejdet. Det gælder særligt den ansvarshavende entreprenør. Hvis der er forskellige opfattelser eller tvivl om opgaverne, er det vigtigt at få afklaret disse på et så tidligt tidspunkt som muligt.
Hvor længe projektet varer, afhænger både af bygningens størrelse og af, hvor vanskeligt det er at komme til under arbejdet. Som udgangspunkt kan vi regne med 4-6 uger for et lille parcelhus, 6-8 uger for et gennemsnitligt parcelhus og 8-10 uger for et stort parcelhus. Tallene er hentet fra Bygge.dk.
Når entreprenøren melder, at jobbet af færdigt, foretager I en gennemgang sammen. Husk, at du skal have slutdokumentation.
Denne dokumentation skal beskrive alt arbejde, som er blevet udført i løbet af projektet, de fagfolk, som har arbejdet på det og prisen, som er sat for de forskellige arbejdsopgaver.
Dette kan du bruge som garantibevis på, at alt er blevet udført. Dette fremviser du, når du skal videresælge boligen eller tegne ny forsikring.
Det anbefales også at udføre en vurdering af boligen efter projektet. Slutdokumentationen er da et bevis på arbejdet, som er blevet udført. Denne vurdering kan igen benyttes til at få øget boliglån eller en lavere rente på det lån, du allerede har.
Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.
Velbegrundede byggevalg